söndag 20 december 2020

Räddningsavstånd av Samanta Schweblin

 

Var är barnet? Hur långt bort? Hinner jag fram om hon plötsligt får för sig att hoppa i bassängen, om hon ramlar, om det kommer en bil?

Amanda ligger desorienterad och svag i en sjukhussäng. Något har hänt, något som inte fick hända. Bredvid sängen sitter David, väninnan Carlas lille son, och manar Amanda att berätta. Ett obestämt hot vilar över samtalet, och tiden håller på att rinna ut. Det är något med vattnet, det är något med den här platsen som gjort Amanda sjuk. David har också varit sjuk, och även om han tillfrisknat är han inte längre densamme. Vad skedde egentligen hos kvinnan i det gröna huset, hon som man går till när läkarna står handfallna? Och var är Amandas dotter? Amanda som ständigt räknar på räddningsavståndet, ständigt oroar sig för olyckor, har förlorat sitt barn ur sikte.

Räddningsavstånd är en tät och febrig mardröm, en psykologiskt laddad kortroman om faran mitt i vardagen, och om ett litet samhälle på den argentinska landsbygden som långsamt håller på att förgiftas.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Ännu en punkt i kaosutmaningen 2020 avklarad - # en författare från Sydamerika, med denn argentinska författare.

Detta är en kortroman med känsla av magisk realism som gör att berättelsen känns som en drömlik upplevelse, och jag gillar vad jag läser även om jag inte riktigt fattar vad det handlar om. Men det gör i alla fall att jag läser vidare för att få reda på vad som händer och de sista raderna gör läsupplevelsen då jag får en aha-upplevelse. 

1 kommentar: