onsdag 16 december 2020

En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg

 

Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel ...

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Detta är en bok jag har tänkt läsa i flera år i december men jag kom aldrig till att läsa den men i år så blev det av. Och jag är verkligen inte besviken på boken, det är en varm och fin berättelse berättad om Oswald som får många nya vänner då han flyttar till Lost River för sin hälsas skull. Så även om det finns tragiska undertoner i den så är den mest feelgood med varma vänskapen som huvudpunkt. Det blir än mer hjärtvärmande då jag läser om den lilla kardinalfågeln Jack och hans speciella vänskap med alla byborna men mest med den lilla fattiga missbildade flickan Patsy.

Definitivt en bok att läsa för att få julstämning även om inte hela boken utspelar sig under jultiden men den värmande känslan med julen finns hela boken igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar