onsdag 2 december 2020

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet av Nancy Springer


Första delen i en ny annorlunda deckarserie - nu på Netflix. Millie Bobby Brown (Stranger Things) spelar huvudrollen som Sherlock Holmes yngre syster i den filmatiseringen om Enola Holmes.

Enola Holmes är mamma är spårlöst försvunnen, Enola själv är förkrossad av sorg och nu vill hennes två äldre bröder, Sherlock och Mycroft, skicka henne till en internatskola. Enola flyr till London och maskerar sig till en ung änka, fast besluten om hitta sin mamma. Det är då hon träffar inspektör Lestrade, som arbetar med ett fall tillsammans med Sherlock.
Inte ens efternamnet Holmes kan förbereda Enola på vad som väntar i de skumma Londonkvarteren. Plötsligt är Enola indragen i ett livsfarligt fall - en ung adelsman har kidnappats.
En annorlunda mysterieserie med historisk fond - det fascinerande artonhundratalets England. Enola Holmes står ensam i kampen mot alla plågsamma, viktorianska konventioner. Hon vet alltför väl om hon skulle anpassa sig till ett socialt accepterat sätt att leva, så ger hon upp all sin frihet.

Enola är en sann hjältinna, en "feministisk Sherlock". Hon lyckas till exempel hitta ett sätt att göra nytta av sina tortyrliknande kläder (som turnyr och korsett) - de blir till gömställen för vapen och pengar.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En bok jag blev lite intresserad av när jag såg att den fanns filmatiserade på Netflix och även för att den baseras på Sherlock Holmes. 

Och det är en mysig och rolig historia som rullas upp om Sherlock Holmes lillasyster, gillar även det feministiska konceptet som den har då den är en historiska roman. Definitivt en bok som även en äldre publik kan läsa även om det är för en yngre publik då Enola själv är 14 år gammal.

2 kommentarer:

  1. Tyckte också om den här och tycker Netflix-serien också blev lyckad :)

    SvaraRadera