måndag 22 oktober 2018

Ja skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå - Jack Verner


Om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik.
En flicka får kvarsittning eftersom hennes mobil pryds av svenska flaggan. Men nyheten är fejk. När Mats får veta det blir han likväl upprörd. ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”, skriver han på Facebook.
Vad gör internet med vår verklighetsuppfattning? Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Hörde talas om den boken på någon blogg, och kände att jag ville läsa den, och den är verkligen informativ angående vad som händer på nätet, nu i denna tid då nätet är allt händer. Det finns även många hemska berättelser om mobbning, förtal och stulna identiteter. Klart läsvärd bok. Här nedan har jag skrivit lite ur den, från ställen jag fastnade lite mer för (jag kanske inte fått ner det ordagrant plus att en del av mina bakgrundsförklaringar kanske har blivit lite luddiga etc),
På slutna facebookssidor, på sociala medier...Vi snackar skit, berättar vårar anekdoter, illustrerar våra trosuppfattningar med historier, skriker ur oss vår vrede, kallpratar och filosoferar, och rätt som det är visar det sig att vi gjort det inför hela landet. Ibland vill säga. Inte alltid, oftast förblir en kommentar i ett kommentarsfält bara det. Men det är slumpen som avgör. Det konstiga är egentligen att så många fått för sig att människor kan säga vad som helst nu för tiden. Vi säger ju samma saker som vi alltid sagt. Den avgörande skillnaden är att vi idag ser vad alla säger - och att vi emellanåt också, för första gången någonsin faktiskt tvingas ta ansvar för det.
sid 46-47
Trump anspelar under valkampanjen i ett inlägg på en blogg att efter 911 attacken så firade tusentals invandrare från arabländerna attacken samma dag som den inträffade. Han anspelade därmed på ett rykte som spridits ända sedan de första dagarna efter attacken - men som ingen någonsin kunnat bekräfta är sant. Tvärtom har ryktet tillbakavisats av polisen, journalister och borgmästaren i Jersey City, med det spelar ingen roll för Trump. Han visste att det var ett bara nätt och jämnt läkt sår han rotade i, och ingenting kan öppna sådana som en vandringssägen.
sid 76-77
Någon la upp på Spotify som beskrevs som  ny musik, men var från Jessica Simpson, detta reagerade inte musikjournalister och andra, utan det var genomgående tonåringar med stort intresse för musik och näsa för vad som verkar skumt på nätet som reagerade på det. I en tid då vi skakar på huvudet och oroar oss över källkritiken bland unga kan det tolkas som ett gott tecken,
sid 112
Baksidan om #metoo kampanjen, Då Sverige sas vara en våldtäktshuvudstad. Det vill emellertid få av dem som kallar Sverige för världens våldtäktshuvudstad prata om, för de är inte intresserade av att bekämpa problemet med sexuellt våld så mycket som de är intresserade av att utnyttja det för att skuldbelägga människor de instinktivt är misstänksamma mot. Det är viktigt att prata om problemet med sexuellt våld och kvinnors utsatthet, men det är likafullt viktigt att göra det som ett enat samhälle, utan att hemfalla åt att peka ut syndabockar.
En viktig siffra att komma ihåg, efter alla dessa redogörelser av märkliga matematiska övningar, är 0,49. Det är procentandelen av de utrikes födda i Sverige som enligt 22205 BRÅ-rapport "Brottsligheten bland personer födda i Sverige och utlandet" var misstänkta för sexualbrott. Då återstår 99,51% den procentandel av människor bosatta i Sverige men födda annorstädes som inte är misstänkta för sexualbrott. Varför nämner jag den siffran? Jo, för att illustrera hur många som blir lidande när ett svenskt problem skylls på invandrare.
sid 152-153
Vapengömma hittad vid asylboende, inte sant men chefredaktören och ansvarig utgivare som tryckte artikel om detta  hade inte hade kollat upp fakta utan svaret var.. "Nej, det är polisens jobb. Vi är språkrör för de boende som är oroliga över invandringspolitiken. Det är vår publicistiska profil. Vår målsättning är att opionsbilda för minskad invandring, så det är klart att vi vill att de här känslorna ska komma till uttryck.
sid 158
Hegerfors har aldrig sagt Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk. Men Hegerfors själv tror att han har sagt det. Jack undrar på hur ett citat kunde hittas på och bli så befäst att den påstådda upphovsmannen själv börjar tro på det.
Gäller även att man talar om ett videoklipp från en intervju med Clint Easwodd som flippar upp en cigarett i luften och fångar den i munnen.
sid 230 +
Ryssland som ägnar sig åt sociala media för att smutskasta övriga världen. Twitterattack mot Margot Wallström. Även om Trumps vinst. Och annat .Tweeten var ingen stor grej. Men svenska journalister, som fallit in i mönstret att läsa och rapportera om den större storyn - att Ryssland faktiskt sysslar med infromationskrigsföring mot länder i väst - såg det som ännu ett bevis. Och när någonting är ännu ett kapitel i en story vi vet finns och är viktig, när en händelse är så kamouflerad så att den passar in i mönstret, blir vi mindre kritiska. Risken är emellertid att vi urvattnar den större berättelsen. I fallet med rysk desinformation vore det olyckligt. Dess huvudsakliga mål är att skapa förvirring, och det vore synd om vi hjälpte till.
sid 321.

1 kommentar:

  1. Den här vill jag nog läsa någon gång. Den låter väldigt intressant.

    SvaraRadera