tisdag 30 oktober 2018

Veckans topplista - spökhistorier

Så här skriver Johanna om denna veckas topplista

I dagarna firas Halloween och Alla helgons dag och vad passar då bättre än att göra en topplista om spökhistorier. Jag upptäckte dock själv att det kanske inte är så enkelt att få ihop en lista baserat på enbart spöken, så om ni vill dryga ut med andra typer av gengångare som t ex vampyrer och zombies är det helt okej.
Jag får säga att först trodde jag inte det skulle vara så lätt att komma på en lista med enbart spöken, och lästa, så först hade jag en vampyrberättelse med plus sådana jag ville läsa, men sen när jag har filat klart min lista innehåller den faktiskt bara lästa bra spökhistorier som jag verkligen rekommenderar. De två första har jag läst innan jag hade denna blogg så jag har inga recensioner att länka till.
Sen tänkte jag när jag läste igenom Johannas egna lista att jag har en del jag vill läsa också som hon nämner som Shirley Jacksons -Hemsökelsens på Hill House och Hemmet av Mats Strandberg.
 • Hemsökt- serien av Meg Cabot - handlar om en tonårstjej som ser spöken och hjälper dem som gott det går, för det är en svår balansgång när man vill leva livet som en vanlig tonåring.
 • Främlingen i huset - Sarah Waters, hmm är det en spökhistoria eller inte. En bra bok dock med gotiska vibbar. Något jag ser framemot är att se filmen 
 • När skruven dras åt - James Henry, en fascinerande spökhistoria från den viktorianska eran. Påminner om filmen The Others med Nicole Kidman, ger mig precis samma rysningar som jag gillar även om det skrämmer mig.
 • Kvinnan i svart - Susan Hill, en bok jag och Evelina läste tillsammans, som gav oss bägge rysningar av de spöklika beskrivningarna av de dimmiga engelska myrarna etc.
 • Svart vatten - Camilla Jönsson, även om detta är en barnbok skrämmer den mig lagom mycket. 
Länk till den engelska upplagan.
Länk till adlibris
10 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av de böckerna.

  SvaraRadera
 2. Damen i svart och Främlingen i huset har jag läst. Bra böcker. När skruven dras åt skriver jag genast upp i min lista. Bra tips till mig!

  SvaraRadera
 3. Främlingen i huset blev jag nyfiken på!

  SvaraRadera
 4. Kvinnan i svart har jag läst och har varit nyfiken på Främlingen i huset.

  SvaraRadera
 5. Främlingen i huset är en luring, jag vet fortfarande inte vad jag ska tro om den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. ;) Filmen däremot känns som ett Haunted house story.

   Radera
 6. Kvinnan i svart är den enda jag läst. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 7. När skruven dras åt blev jag besviken på när jag läste den.

  SvaraRadera
 8. Härlig pärmbild på Svart vatten!

  SvaraRadera