lördag 27 oktober 2018

Lyras färd. Boken om Stoft av Phillip Pullman

Klassikerserien Den mörka materian har äntligen fått sin uppföljare. Boken om stoft är en serie som utspelar sig i Lyras värld och flera gamla bekantskaper dyker upp och författaren väver in nya insikter om världen och det mystiska stoft.

Floden Themsen svämmar över sina bräddar. Lyra är bara sex månader gammal undangömd i ett nunnekloster, eftersökt både av sin far, lord Asriel, och av mörkare krafter. Pojken Malcolm blir en oväntad hjälte när han räddar Lyra ur det översvämmade klostret. Han kämpar för att undkomma både förföljare och vattenmassor och sätta Lyra i säkerhet.

Philip Pullman som belönades med Alma-priset år 2005, är författare till trilogin Den mörka materian, där Guldkompassen är den första delen och som efterföljdes av Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren.
Bokomslag och beskrivning hämtad hos Adlibris.
För ett halvår sen hördes jag talas om att Pullman hade kommit ut med en prelquel (förhistorien) om Lyra från Den mörka materian, och när jag hörde att den kom ut även på svenska så slängde jag mig över den för att jag ville så gärna läsa. Här är Lyra bara ett litet spädbarn som  som 11-åriga Malcom blir förtjust i och tillslut även räddar Lyra då Themsen översvämmar.
Denna bok likt Den mörka materian älskade jag, det är en bok jag rekommenderar till barn som vuxen. Speciellt om man har älskat Pullmans trilogi.
Jag har även skrivit recensioner om Guldkompassen, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren.

1 kommentar:

  1. Jag älskade trilogin när jag läste den när jag var yngre, är nästan lite sugen på att läsa om den men är lite rädd för att bli besviken också.

    SvaraRadera