onsdag 31 oktober 2018

Tematrio - sjukdomar och skador

Lyran har både drabbats av Borellia och snubblat och skadat sin fot så hon går på kryckor. Då tyckte hon att det kunde vara bra att efterfråga böcker som handlar om sjukdomar och/eller skador, i veckans tematrio.
Men när jag läste det i måndags så kände jag att nä jag hoppar att vara med denna gång för jag kommer inte på en enda bok som passar in. Men jag får skylla på att jag har varit för förkyld för att min hjärna skulle orka tänka, men nu när det har gått några dagar så har den ändå värkt fram en trio.

Kom även att tänka på boken Hustrur och döttrar av Elizabeth Gaskell jag har läst nu i oktober platsar in men jag vill inte använda den i trion, för om jag går in på detaljer spoilar jag den, flera av karaktärerna drabbas av sjukdomar hela boken igenom, tror faktiskt någon är sjuk hela tiden på de över 500 sidorna, kanhända att det inte är så konstigt för boken utspelar sig runt doktor Gibson och hans familj.

  1. Mamma är bara lite trött av Sara Beisher. En bra skildring av utmattningssyndrom, jag lider ju av det själv, så det var säkert en sak som gjorde att jag först inte kom tänka på den, men även det som gjorde att jag mindes den till slut.
  2. Sköldpaddor hela vägen ner av John Green. En YA bok som skildrar en ung tjej med OCD, jag tycker det är bra att dessa böcker skrivs så att ungdomar får läsa om det. Det är inget som ska sopas under mattan att vi har psykiska sjukdomar/problem. John Green har ju även skrivit Förr eller senare exploderar jag som handlar om cancer.
  3. Inte för nära av Colleen Oakley, handlar om en kvinna som är allergisk mot andra människor pga det har hon även dragit sig undan omvärlden som inom psykologin kallas Agorafobi=torgskräck. Boken handlar om när hon blir tvungen att söka ett arbete utanför hemmets trygga väggar.

2 kommentarer:

  1. Inte för näta och John Greens bok vill jag läsa. Håller med dig att det är viktigt att psykiska problem skildras i litteraturen för att skapa förståelse.

    SvaraRadera
  2. Har inte läst någon av de böckerna, men blir nyfiken på alla tre.

    SvaraRadera