torsdag 11 oktober 2018

Hett i hyllan vecka 41/2018


Så här skriver Monika om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Dagens bok har jag haft i några år, minns inte ens när den är köpt. Men jag vill gärna läsa denna klassiker.

Den unge Bo Propst står i valet mellan Månas kärlek, som kräver allt och hotar att uppsluka honom, och sin ärelystnad som förutsätter att han viger sitt liv åt arbetet, åt diktens uppdrag. Under en sommar på en norrländsk fäbodvall utspelas ett brinnande passionsdrama som leder fram till att Bo Propst offrar kärleken för att kunna genomföra sitt verk.

Romanen om författaren Bo Propst och hans liv med Måna utgör en kärleksroman utan motstycke i svensk litteratur. Ivar Lo-Johansson skrev den redan 1929 och betraktade den som sin egentliga skönlitterära debut som författare, men den gavs av privata hänsyn inte ut förrän tre år senare. Först då avslutades det verkliga kärleksförhållande som tar en fiktiv ände med förskräckelse i romanen. 

2 kommentarer:

  1. Tror inte jag har läst något av Ivar Lo-Johansson, förutom lite kortare saker i gymnasiet.

    SvaraRadera
  2. Har inte läst något av den författaren men känner att jag nog borde göra det vid något tillfälle.

    SvaraRadera