Den här är en bok om ett livslångt sökande efter lycka. Det är en bok full av historier. Det handlar om en flicka som blir utelåst från sitt hem och är tvungen att sitta på trappen hela natten, det handlar om att ha en tyrann i stället för en mor, en mamma som har två uppsättningar löständer och en revolver i städskåpet och som väntar på domedagen, det handlar om att växa upp i en strängt religiös familj i en industristad i norra England, en stad som ändrat utseende så mycket sedan dess att den nästan inte längre finns och det handlar om universum som kosmisk soptunna med locket på - ingen kan fly. Det här är en bok om hur andra människors berättelser genom böcker och poesi kan bli ledstjärnor när man tappat både riktning och fotfäste.
"På humorhyllan stod Gertrud Stein, varför eller hur det gått till får jag aldrig veta, men förmodligen berodde det på att hon skrev något som såg ut som nonsens....
Och det kanske hon gjorde, och hon gjrode det ofta, fast av skäl som verkligen inte var nonsens, men Alice B Toklas självbiografi(1932) är en lysnade bok occh ett verkligt banbrytande ögonblick i den engelska litteraturen - lika banbrytande som Virgina Woolfs Orlando (1928).
Woolf kallade sin roman för en biografi, och Stein skrev en annan persons självbiografi. Båda kvinnorna eliminerade gapet mellan fakta och fiktion - Orlando använde Vita Sacketville-West verkliga liv för sin hjältinna, och Stein använde sin älskarinna, Alice BToklas.
Defoe hade visserligen kallat Robison Crusoe för en självbiobrafi (Stein hänvisar till det), och Charlotte Bronte tvingades kalla Jane Eyre för en biografi, eftersom det inte ansågs passande för kvinnor att hålla på och hitta på saker - speciellt inte berättelser där sensmoralen är djärv eller till och med riksabel.
Men Woolf och Stein var ändå först med att avnända verkliga perosner i sina verk och blanda ihop fakta och fiktion - Orlando med sina autentiska fotografier av Vita Sackville-West, och Alice B Toklas, den förmenta författarinnan, som är Steins älskarinna men inte den som skrev boken...
För mig, som är så facsinerad av identitet och hur man definnerar sig själv, hade de böckerna avgörande betydelse. Att läsa sig själv både som fiktion och fakta är enda sättet att hålla berätteslen öppen - enda sättet att hindra histiorien från att dra iväg av egen kraft, ofta mot ett slut som ingen vill ha."
sid 116-117
Sidor
▼
söndag 30 juni 2019
Min bokresa #46 - Mid Year Check In tag
Har under juni månad sett många booktuber göra en tag som har florerat i många år, det är Mid Year Freak Out Tag, men har även sett denna som Hariiet Rosie har gjort och jag ville svara på den i år.
1.Hur många böcker har du läst hittills i år?
Jag använder mig både av Goodreads och en egen liten anteckningsbok för att hålla reda på min läsning. Alla böcker jag har läst har jag inte kunnat skriva upp i Goodreads för då skulle jag behövt att lägga till böckerna och det har jag inte känt för alla gånger, så enligt egen räkning har jag läst 85 böcker men på Goodreads står det att jag har läst 84 av 150 st.
2.Vad har varit den favorit bok under året?
Jimmy Liaos bilderböcker, förutom fina bilder så får han till en gripande berättelse om barn som inte faller innanför de normala ramarna.
Annars var även denna en favorit. Dagarnas karta Miss Peregrinnes besynnerliga barn #4 av Ransom Riggs.
3. Vilken bok har gjort dig mest besviken under året?
Ska jag räkna med en bok jag inte klarade med att läsa ett par kapitel ur eller en jag har läst ut?
Den jag inte kunde läsa var Love Almquist Drottningens juvelsmycke. Annars var det Call me by your name av André Aciman, hade hört så mycket gott om den men den var inte sån jag trodde den skulle vara. Kom även att tänka på att Evelyn Hugos sju äkta män gjorde mig besviken, hade även om denna hört så mycket bra så jag trodde den skulle bli en fullpoängare för mig men den landade på en 3a i betyg.
4.Vilken genre har du läst mest av i år?
Jag har läst mest Fantasy och Science Fiction.
5.Namnge en ny favorit författare du har upptäckt i år?
Hmm, detta var den svåraste frågan, för jag kan inte nämna en utan det får bli flera Sylvain Neuvel, Karin Slaguhter, Jimmy Liao och Emanuel Blume. Fast för att veta om det skulle bli en ny favorit författare skulle jag behvöa läsa fler böcker av några av dem, så då kanske bara Jimmy Liao passar in, då jag har läst tre av hans barnbilderböcker i år. Sylvain Neuvel har jag läst två böcker av övriga bara en bok av varje men de har ändå gjort att jag kännt att jag vill läsa mer böcker av dem.
6. Vilken bok har överraskat dig mest i år?
Har läst någon bok av Jeanette Winterson för något år sen, och den boken imponerade inte alls på mig. Så jag var lite skeptisk till när jag skulle läsa Det finns annan frukt än apelsiner (självbiografisk roman) och Varför vara lycklig när man kan vara normal? (biografi) men de överraskade mig bägge två till att vara bra och fascinerade. Nu tänker jag mig försöka på att läsa en annan roman av henne för att se om jag tycker bättre om den än om den första jag läste.
7. Vilken bokrelese ser du mest framemot i år?
Ursprungsfrågan löd så att det hänsyfta på hela året, men jag tänker svara som att det gäller andra halvan av året, dock kan det bli svårt pga jag har dålig koll på vilka böcker som kommer att släppas.Fast vissa böcker har ändå fångat mitt intresse som:
Genom dina ögon av Peter Hoeg (har läst två av hans romaner och har gillat bägge så jag har stora förhoppningar att jag även kommer gilla denna)
Ingenting mindre än ett mirakel av Markus Zusak (gillade Boktjuven så det skulle vara intressant att testa något annat av författaren)
Även denna har fångat mitt intresse The Starless Sea av Erin Morgenstein (har läst hennes Nattens cirkus och gillade).
8.Vad är nästa stora prioritet för din kommande läsning? (What's your next big priority for your reading?)
Jättesvårt att komma på en bra översättning av denna fråga.
Men de böcker jag har tänkt läsa härnäst är En katts resedagbok av Hiro Arikawa, The Grand man av Florence Wetzel och andra delen av Brandon Sandersons Uppstigandets brunn. osv osv osv
9. Vad har varit dit största bokliga minne ? (What's been your bookish highlight of the year so far? )
Lämnar även här ursprungsfrågan kvar för jag har lite svårt med översättningen.
Det kommer alltid vara min läsning av böcker tillsammans med Evelina, att ha någon med liknande smak att diskutera böcker med är för mig guld värt.
Förstår inte varför det alltid är så svårt att svara på sådana här frågor, det känns som det finns fler böcker jag skulle vilja skriva om plus att jag alltid väljer fel och glömmer bort det som jag skulle vilja svara.
Jag känner bara att det skulle vara roligt att se fler bokbloggar som svarar på dessa frågor, kan hända jag lämnar någon kommentar hos er som jag helst skulle vilja se svaren från, men annars är det fritt fram att svara på de jag har svarat på eller på The Mid Year Freak Out Tags frågorna som jag skickar med längst ner i inlägget.
Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.
MID YERAR FREAK OUT TAG 1. Best book you’ve read so far in 2019. 2. Best sequel you've read so far in 2019. 3. New release you haven't read yet, but want to. 4. Most anticipated release for the second half of the year. 5. Biggest disappointment. 6. Biggest surprise. 7. Favourite new author. 8. Newest fictional crush. 9. Newest favourite character. 10. Book that made you cry. 11. Book that made you happy. 12. Most beautiful book you've bought so far this year. 13. What books do you need to read by the end of the year? 10. Who do you tag?
lördag 29 juni 2019
Den mörka ängeln (Ruth Galloway # 10) av Elly Griffiths
Den mörka ängeln är tionde boken om rättsarkeologen Ruth Galloway i brittiska Norfolk, som alltid blir indragen i mystiska och spännande fall.
Ruth blir smickrad när hon kontaktas av den italienska arkeologen Angelo Morelli som hon tillbringade en natt med för länge sedan. Han behöver hjälp med att uttolka ett fynd av benrester i en liten bergsby nära Rom. Det var åratal sedan Ruth hade semester, så en vistelse i Italien kan hon inte tacka nej till.
Tillsammans med sin dotter reser Ruth till Castello degli Angeli, där det inte blir så rofyllt som hon hoppats på. I byn hittar hon en medeltida helgedom men också mörka hemligheter som leder tillbaka till krigsåren och motståndsrörelsen. Överraskande nog dyker dessutom hennes arbetspartner kommissarie Harry Nelson upp, vilket kommer väl till pass när ett mord sker. Vad är det Ruth är på spåren som någon i byn är beredd att mörda för att hålla hemligt?
Ruth blir smickrad när hon kontaktas av den italienska arkeologen Angelo Morelli som hon tillbringade en natt med för länge sedan. Han behöver hjälp med att uttolka ett fynd av benrester i en liten bergsby nära Rom. Det var åratal sedan Ruth hade semester, så en vistelse i Italien kan hon inte tacka nej till.
Tillsammans med sin dotter reser Ruth till Castello degli Angeli, där det inte blir så rofyllt som hon hoppats på. I byn hittar hon en medeltida helgedom men också mörka hemligheter som leder tillbaka till krigsåren och motståndsrörelsen. Överraskande nog dyker dessutom hennes arbetspartner kommissarie Harry Nelson upp, vilket kommer väl till pass när ett mord sker. Vad är det Ruth är på spåren som någon i byn är beredd att mörda för att hålla hemligt?
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.
Ända sen jag började läsa denna deckarserie om Ruth Galloway, som är arkeolog med inriktining på kriminologi, som gör att hon jobbar nära polisen i många fall och böcker. Jag tycker berättelsen runt om varje fall med Ruths liv och hennes vänner och polisernas privatliv, det gör att när jag har läst ut denna vill fortsätta att läsa för att se vad som kommer hända och ske med dem.
Denna är faktiskt en av de bättre i serien, jag gillar även att läsa om den italienska delen av historien med sin mystik och mörka hemligheter.
Pågående läsning # 167 plus vad jag sett och hört på
Har fortsatt denna vecka med att se 1980-tals filmer som inspirerats The Duffers som skrivit Stranger Thing, här finns en liten film från imdb bland annat om vilka filmer. Veckans filmer har varit The Thing, Poltergeist och Hajen.
Sen har jag tillsammans med Evelina sett ett avsnitt var av Störst av allt, Orphan Black och Ounce Upon a Time plus Disneys Snövit.
Jag har även lyssnat på poddar om nämnda saker jag har sett på som The Stranger Things Podcast (som har haft avsnitt av dessa 1980-tals filmer), The Orphan Black Podcast, Clone club -an Orphan Black podcast, Onceable, The Stoorybroke Herald ( om Once Upon a Time), The Once podcast. Har även lyssnat på poddar om böcker jag har läst som Potterless, Harry Potter and the sacred text, Unspoiled - Game of Thrones och Spoil me (om Six of Crows).
fredag 28 juni 2019
Nomadplaneten av Emanuel Blume
Nomadplaneten utspelar sig i början av 2100-talet. Ekonomisk tillbakagång, konflikter och en skenande växthuseffekt har lett till ett samhälle där man med avund och bitterhet ser tillbaka mot slutet av nittonhundratalet, då framtiden var ljus och allt var möjligt.
En decembernatt får några amatörastronomer syn på en ny stjärna på himlen. Det visar sig vara en nomadplanet, en himlakropp som kastats ut från sitt eget stjärnsystem och nu är på väg att korsa vårt. Världens ledare ser en chans att flytta fokus från konflikter och missnöje, och genom en internationell kraftsamling skicka upp den första rymdexpeditionen på sextio år. En rymdfarkost med forskare och militärer från olika länder ska landa på planeten, som får namnet Gilead, och ge jordens befolkning något konkret att samlas kring, hoppas på och tala om.
En vecka innan uppskjutningen visar sig en av astronauterna vara medlem i ett terrornätverk. Den svensk-kenyanska fysikern Jonathan Othiambo ersätter henne i sista stund, och det är från hans perspektiv berättelsen skildras. Han kastas in i en konflikt som han inte förstår, där expeditionens militära befälhavare verkar ha helt andra mål än forskarna. Den nya planeten bjuder på vetenskapliga upptäckter som han inte ens vågat drömma om, som väcker förvirring, skräck och konspirationsteorier.
Parallellt med att expeditionen bit för bit faller isär börjar Jonathan tänka tillbaka på Maria, som han hade ett förhållande med sju år tidigare. Det enda förhållande han haft, som han ägnat de senaste sju åren åt att förtränga. Någonting i den klaustrofobiska miljön får honom att på nytt känna hennes närvaro. Inte bara i tankarna, utan också rent fysiskt, alldeles i närheten. Som om hon följt honom alla miljontals kilometer för att reda ut något som aldrig blivit avslutat.
Långt ner under planetytan väntar upptäckter som en gång för alla slår hål på teorierna om att Gilead är en död himlakropp. Men går det att lita på att det Gilead visar upp är verkligt? Jonathan börjar tvivla på sitt förstånd, samtidigt som slitningarna i besättningen blir allt starkare. När expeditionen tappar radiokontakten med jorden tvingas Jonathan välja sida.
Berättelsen är ”realistisk science fiction” på det sättet att den bygger på verkliga teorier och realistisk fysik. Den ligger alltså närmare Arthur C Clarkes Möte med Rama än Star Trek. Temamässigt handlar den om förändring, förnekelse och skuld. Den primära målgruppen är vuxna science fiction-läsare och folk som är intresserade av rymden, framtiden och vår mänskliga relation till dessa.
Bokomslag och beskrivning av boken är hämtad från författarens egna sida om boken.
Hade hört talas om denna boken på olika bloggar och var sådär intresserad av att läsa den, men sen såg jag den på biblioteket och tänkte jag tar och lånar den och ser om jag gillar vad jag läser. Jag ångrar verkligen inte att jag lånade den och läste den, den fångade mitt intresse, mest tror jag karaktärerna var dem jag gillade, även om några inte var sådana personligheter jag skulle ha gillat. Plus att handlingen fångar mig och jag kan inte sluta läsa.
En annan sak var att Blume faktiskt inte har fantiserat ut så mycket från den vetenskap vi har om rymdresor och andra planeter tex så har de tyngdlöshet i rymdfarkosten, som beskrivs på ett på för mig naturligt sätt att det är så det är.
Helgrfågan vecka 26 / 2019
Dags att svara på helgfrågan hos Mias bokhörna:
Vad tycker du om att läsa böcker i bokcirkel?
Det är kul att samlas och diskutera böcker med andra, har varit med i en bokcirkel annordnad genom biblioteket då vi var ett antal fasta deltagare plus en bibliotikarie som samlades och talade om böckerna. Men den har nu upphört, men har sett att mitt bibliotek har öppna bokcirklar där man kan komma en viss kväll och diskutera med de som dyker upp som har läst den annoserade boken. Men jag har inte haft möjlighet att besöka någon träff ännu, men funderar över att göra det.
Sen finns det ju även sätt att diskutera en bok på webben, read-a-longer som vissa bokbloggar har annordnat har jag deltagit i och man har skrivit mera ingående på ens egen blogg. Tex så här.
Eller på Goodreads där det också finns grupper som diskuterar böcker som alla som är med i diskussionen har läst, och även på booktube kan man hitta dessa webbaserade bokcirkelgrupper, som jag gillar att vara delaktig i. Tex så här eller så här.
Vill man utöka detta så finns även poddar som läser böcker och diskuterar dem och man kan interaktera med genom att skriva mail, eller på instsa/twitter/facebook lämna egna tankar och funderingar till.
Uppdatering, om man inte vill diskutera med så många så kan man som jag och Evelina gör läsa böcker tillsammans och ha diskussion genom Goodreads.
Bonusfråga: Grilltips??
Mia hade även en bonusfråga om grilltips, vi grillar en hel del nu under sommaren vi också och håller med Mia att ofta är det samma saker som grillas och skulle också behöva lite tips.
Har ingen aning om vad detta recepttips kommer ifrån och det blir tyvärr bara att jag kan berätta att vi förra året grillade foliéinvirade färskpotatis med lite andra primörer, och det var riktigt gottt, men tyvärr kan jag inte ge närmare beskrivning av det än så.
torsdag 27 juni 2019
PS. Jag gillar dig fortfarande (Lara Jean #2) av Jenny Han
Kära Peter, jag saknar dig. Det har bara gått fem dagar men jag saknar dig som om det gått tjugo år ...
Lara Jean hade inte planerat att falla för Peter. De var ju aldrig ens ett par på riktigt, eller? Men när allting ser ut att ordna sig mellan dem händer något annat: ett filmklipp som fångat Lara Jeans allra mest privata ögonblick sprids som en löpeld över skolan. Samtidigt dyker en gammal bekantskap upp i hennes liv igen och komplicerar allting ytterligare.
I andra boken om Lara Jean och hennes systrar utsätts Lara Jean för slut-shaming, och hon inser hur svårt det kan vara att släppa taget om saker. Det är tur att hon har sina systrar. Song-tjejer håller ihop för alltid.
Lara Jean hade inte planerat att falla för Peter. De var ju aldrig ens ett par på riktigt, eller? Men när allting ser ut att ordna sig mellan dem händer något annat: ett filmklipp som fångat Lara Jeans allra mest privata ögonblick sprids som en löpeld över skolan. Samtidigt dyker en gammal bekantskap upp i hennes liv igen och komplicerar allting ytterligare.
I andra boken om Lara Jean och hennes systrar utsätts Lara Jean för slut-shaming, och hon inser hur svårt det kan vara att släppa taget om saker. Det är tur att hon har sina systrar. Song-tjejer håller ihop för alltid.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus
Läste första delen ihop med Evelina för några månader sen, nu var det dags att läsa uppföljaren.
Denna liksom förra är lika smågullig att läsa om Lara Jeans förälskelse, men även om hennes systrar och pappas och deras förhållanden och sättet som de är som familj.
Gillar även att läsa om människorna på äldreboendet som Lara Jean ordnar scrapbooking och 40-talsfest för etc.
När jag och Evelina känner för något sött och lättläst så kommer vi att avsluta denna trilogi om Lara Jean.
Hett i hyllan vecka 26 / 2019
Så här skriver Monika om Hett i hyllan
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Denna bok är köpt på en bokrea för ett antal av år sen, har ingen speciell koll på dessa böcker som har funnits i min ägo så länge jag nästan minns.
Men det är en bok som då intresserade mig för jag gillade läsa sanna berättelser om hemska saker.
Åttaåriga Jodie är ett problembarn i ordets rätta bemärkelse. Cathy Glass, som har skrivit boken och varit fosterförälder i mer än tjugo år, har aldrig varit med om ett så besvärligt barn. Men Jodie har upplevt saker som inget barn ska behöva uppleva. Skadad är en gripande och fruktansvärd sann berättelse om ett utsatt barns mörkaste hemligheter.
Jodies barndom hade varit en avskyvärd följd av vanvård och försummelse, vilket borde ha uppmärksammats av det flertalet socialarbetare som inblandats i hennes fall. Men det gjorde det inte och därför kunde Jodie inte räddas från sin misär. Slutligen hittar hon i Cathy en vuxen människa värdig att lita på, en som visade sig kunna hjälpa henne att återhämta sig från det fruktansvärda hon upplevt.
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Lägg till bildtext |
Men det är en bok som då intresserade mig för jag gillade läsa sanna berättelser om hemska saker.
Åttaåriga Jodie är ett problembarn i ordets rätta bemärkelse. Cathy Glass, som har skrivit boken och varit fosterförälder i mer än tjugo år, har aldrig varit med om ett så besvärligt barn. Men Jodie har upplevt saker som inget barn ska behöva uppleva. Skadad är en gripande och fruktansvärd sann berättelse om ett utsatt barns mörkaste hemligheter.
Jodies barndom hade varit en avskyvärd följd av vanvård och försummelse, vilket borde ha uppmärksammats av det flertalet socialarbetare som inblandats i hennes fall. Men det gjorde det inte och därför kunde Jodie inte räddas från sin misär. Slutligen hittar hon i Cathy en vuxen människa värdig att lita på, en som visade sig kunna hjälpa henne att återhämta sig från det fruktansvärda hon upplevt.
onsdag 26 juni 2019
Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson
I Jeanettes värld är apelsiner lösningen på allt. Näst efter att be
förstås. Jeanettes fanatiskt frireligiösa moder uppfostrar med järngrepp sin adoptivdotter till att bli missionär. Tillsammans hänger de en filt över teven och lyssnar på missionsrapporter på radiogrammofonen varje söndag. I den grå industristaden i norra England finner Jeanette värme och trygghet i den evangeliska
gemenskapen.Tills hon en dag förälskar sig i en kvinna. Den annars så älskvärda församlingen och familjen vänder henne ryggen. Utsparkad från hemmet tvingas hon att försörja sig som glassbilschaufför och som sminkös på en begravningsbyrå. Men det som kunde ha slutat i bitterhet vänds av Jeanette till något livsbejakande.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bazars förlags sida.
Läste en bok av Winterson för flera år sen, kommer inte ens ihåg vad den hette, och var inte så imponerad av den. Men sen så tyckte jag att jag skulle ge henne en ny chans och hörde så mycket om denna, hennes självbiografiska roman, och även om henne riktiga biografi, Varför vara lycklig när man kan vara normal, och tänkte att jag skulle testa och läsa henne igen. Och det var en bra idé för denna är bra speciellt när man vet att den baseras på hennes egna uppväxt, visste inte när jag läste den vad som är påhittat men vet nu, men det mesta är baserat på det som har hänt. Nu håller jag på att läsa den riktiga biografin så den recensionen kommer att dyka upp här snart den med.
tisdag 25 juni 2019
Matilda av Mary Shelley
Några dagar efter Matildas födelse dör hennes mor. Förkrossad lämnar då hennes far England på obestämd tid. Matilda växer upp under överinseende av sin faster på ett gods i Skottland. Alltmer isolerad flyr Matilda in i en fantasivärld där romankaraktärer får liv, där hennes far allt tydligare utkristalliserar sig som det som både ska rädda henne och göra henne lycklig. Efter sexton års bortovaro kommer Matildas far tillbaka, men det som från början verkar vara inledningen på ett långt och lyckligt liv tillsammans, vänds snart till dess motsats.
Matilda, Mary Shelleys andra roman efter Frankenstein, är den mörka berättelsen om en fars förbjudna känslor för sin dotter. Det är den skakande historien om en ung kvinnas allt mer desperata sökande efter mening, kärlek och försoning. Romanen ansågs så upprörande av sin samtid att det skulle dröja mer än ett sekel efter Mary Shelleys död innan den publicerades för första gången. Det här är första gången Matilda ges ut i svensk översättning.
Matilda, Mary Shelleys andra roman efter Frankenstein, är den mörka berättelsen om en fars förbjudna känslor för sin dotter. Det är den skakande historien om en ung kvinnas allt mer desperata sökande efter mening, kärlek och försoning. Romanen ansågs så upprörande av sin samtid att det skulle dröja mer än ett sekel efter Mary Shelleys död innan den publicerades för första gången. Det här är första gången Matilda ges ut i svensk översättning.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.
Hade ingen aning om att Mary Shelley hade skrivit något mera än Frankenstein, så jag blev förvånad när jag ramlade på denna på bibloteket, och när jag läste baksidan lät den intressant så jag lånade den. Men sen tog det en stund innan jag läste den, och när jag gjorde det blev jag lite besviken, den var inte riktigt som jag tänkte men inte helt dålig heller.
Veckans topplista - böcker med sommarkänsla
Veckans topplista har Johannas deckarhörna hållit i två år, nu känner hon att inspirationen tryter och detta blir sista listan. Denna veckas lista vill hon ha tips på böcker som ger sommarkänsla både i sol som i regn.
När man tänker på temat så börjar man först tänka på feel-good böcker eller liknande men jag täknte att även deckare/thrillers som utspelar sig under sommaren skulle passa. Så min lista kommer att innehålla flera genrer
När man tänker på temat så börjar man först tänka på feel-good böcker eller liknande men jag täknte att även deckare/thrillers som utspelar sig under sommaren skulle passa. Så min lista kommer att innehålla flera genrer
- Sommarboken av Tove Jansson, om en ung flicka och hennes farmor som tillbringar sommaren tillsammans på en ö.
- Hetta av Jane Harper, australiens sommarhetta, blandat med ett rejält mordmysterium.
- Flera av Maria Langs deckare utspelar sig under sommaren och ger mig sommarkänsla, som Mördaren ljuger inte ensam, Inte flera mord, Mörkögda augustinatt, Kung liljekonvalj av dungen, En främmande man och även hennes barndeckare som tex Akta dig, Katja utspelar sig på sommaren.
- Ni kommer sakna mig av Moa Herngren, om en ung flicka som blir lämnad av sina föräldrar under sommaren och vad som händer henne då, en att hitta sig själv bok.
- Om man inte gillar solen så kanske man ska satsa på Ett jävla solsken, en biografi om Ester Blenda Nordstöm av Fatima Bremmer.
måndag 24 juni 2019
Lässrapport vecka 25 /2019
17/6 63 sidor ur PS. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han
169 sidor ur Nomadplaneten av Emanuel Blume
18/6 42 sidor ur PS. Jag gillar dig fortfarande
65 sidor ur Nomadplaneten
19/6 45 sidor ur PS: jag gillar dig fortfarande (utläst)
32 sidor ur Nomadplaneten
20/6 44 sidor ur Nomadplaneten (utläst)
21/6 117 sidor ur Den mörka ängeln av Elly Griffiths
22/6 183 sidor ur Den mörka ängeln (utläst)
49 sidor ur Uppstigandets brunn (vol 1) av Brandon Sanderson
25 sidor ur Korea igår och idag av Gabriel Janson
23/6 42 sidor ur Uppstigandets brunn
31 sidor ur Korea igår och idag
Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 907 sidor
utlästa böcker 3
Sammanlagt i juni
lästa sidor 2510
utlästa böcker 7
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 33368
utlästa böcker 81
utlästa böcker 3
Sammanlagt i juni
lästa sidor 2510
utlästa böcker 7
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 33368
utlästa böcker 81
söndag 23 juni 2019
Min bokresa # 45 - bokformat
Kom att tänka på detta ämne, när jag nu i flera veckors tid har tänkt lyssna klart på Harry Potter and the Order of Phoneix som jag började läsa som fysisk pappersbok men blev tvungen att lämna tillbaka till biblioteket men hade chansen att lyssna klart på den genom Storytel, men det har jag ännu inte gjort. Även om jag inte har något emot egentligen med att lyssna på ljudböcker. Det är bara att just nu kommer poddar som jag vill lyssna på ivägen.
Tänkte då att jag skulle kanske välja att skriva om just vilket format av böcker man (jag) helst lässer.
Mitt svar är att jag väljer helst den fysiska pappersboken om jag kan, däremot så kan jag läsa alla olika former av fysiska pappersböcker men kanske föredrar storpocket och danskt band (mjuka pärmar med invikbara flikar) de är inte så tunga och otympliga som vissa innbundna böcker kan bli och det blir inte den lilla text som vissa pocketar har som kan göra det helt omöjligt att läsa en bok.
Nästa val är ljudböcker, för även om jag just nu verkar ha en period att istället för att lyssna på en bok väljer jag att lyssna på poddar, kan jag ha perioder då jag lyssnar på en bok och en normal tjock bok kan ta ett par till tre/fyra/fem dagar att lyssna klart på.
Den form av bok jag bara läser då och då, och som jag väljer om jag inte kan hitta ett annat bokformat tillgängligt och jag "måste" läsa just den boken är e-böcker. Har ingen e-boksläsare utan läser på datorn eller i mobilen, så eventuellt kanske jag skulle läsa mer av e-böcker om jag hade en läsplatta eller liknande.
Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.
Tänkte då att jag skulle kanske välja att skriva om just vilket format av böcker man (jag) helst lässer.
Mitt svar är att jag väljer helst den fysiska pappersboken om jag kan, däremot så kan jag läsa alla olika former av fysiska pappersböcker men kanske föredrar storpocket och danskt band (mjuka pärmar med invikbara flikar) de är inte så tunga och otympliga som vissa innbundna böcker kan bli och det blir inte den lilla text som vissa pocketar har som kan göra det helt omöjligt att läsa en bok.
Nästa val är ljudböcker, för även om jag just nu verkar ha en period att istället för att lyssna på en bok väljer jag att lyssna på poddar, kan jag ha perioder då jag lyssnar på en bok och en normal tjock bok kan ta ett par till tre/fyra/fem dagar att lyssna klart på.
Den form av bok jag bara läser då och då, och som jag väljer om jag inte kan hitta ett annat bokformat tillgängligt och jag "måste" läsa just den boken är e-böcker. Har ingen e-boksläsare utan läser på datorn eller i mobilen, så eventuellt kanske jag skulle läsa mer av e-böcker om jag hade en läsplatta eller liknande.
Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.
lördag 22 juni 2019
Pågående läsning # 166 plus vad jag sett och hört på
Hmm, läsningen i veckan har gått lite trögt men jag har ändå fått läst några böcker. Men som vanligt blir det en del av de där böckerna jag håller på att läsa kvar i min pågående läsningshög, men jag ska räkna med att läsa ut en del av dessa innan månaden tar slut nästa vecka.
Det som tar tid från läsningen är att jag har sett en del TV-serier och filmer i veckan.
Jag har sett avsnitt ur serierna Grimm, Störst av allt, Orphan black och Once upon a time plus sett på fler 1980-tals filmer pga en podd som jag lyssnar på ser och diskuterar filmerna som har inspirerat skaparna av Stranger things TV-serien som startar med en ny säsong om ca två veckor.
De filmerna är Ghostbusters, Närkontakt av tredje graden, Indiana Jones och de fördömdas tempel, Eldfödd, Alien och Aliens.
Som sagt har jag även lyssnat på poddar som The Stranger Things Podcast, The Orphan Black podcast, Clone club- an orphan black podcast, The Once podcast, The Storybrooke Herald och Onceable.
fredag 21 juni 2019
Glad midsommar!!!
En plantering av några taklökar i ett fat som varje vinter vissnar så att jag inte tror det finns något liv i dem men som kommer igen år för år, i år har det även blivit en blomstjälk med fina små rosa blommor på. Ser inte mycket ut på bilden här men i verkliga livet är de jättesöta.
torsdag 20 juni 2019
Helgfrågan vecka 25 / 2019
Så här skriver Mia om denna helgsfråga;
Vilken bok ser du framemot att läsa i midsommar?
Bonusfråga:Hur firar du midsommar?
Jag tänkte ju medverka i Summerathon som pågår mellan 21e - 27e juni, och här finns mitt inlägg om vilken läsninig jag räknar med då, så det blir säkert någon av dem om jag läser under midsommar.
Hett i hyllan vecka 25 / 2019
Så här skriver Monika om Hett i hyllan;
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
En bok som hamna i min ägo för ca 2 år sen när jag missade att avbeställa månadens bok från Bonniers bokklubb, men sen tänkte jag den verkade intressant och jag tänkte läsa den men sen har det inte blivit av, även om den låter lika intressant ännu.
Lägg till bildtext |
onsdag 19 juni 2019
De fördärvade av Karin Slaughter
Lägg till bildtext |
Det är 1974 och Atlanta skakas av ett brutalt polismord. Samtidigt undrar den unga polisen Kate Murphy om hennes första dag på jobbet också kommer bli den sista att vara kvinna inom den mansdominerade polisen är allt annat än enkelt. Det vet redan Maggie Lawson, som gått i sina bröders fotspår och ständigt måste hävda sig inför deras cyniska blickar. När Kate och Maggie stängs ute från jakten på polismördaren når deras ilska och frustration slutligen kokpunkten. De startar en egen utredning. Snart blir de varse att de måste riskera allt för att bevisa att de har vad som krävs.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Hade hört mycket gott om Karin Slaughter och hade tänkt att läsa något av henne såsmåningom, men sen disktuterade jag och Evelina vår nästa läsa tillsammansbok och då föll valet på denna för Evelina ägde den. Jag läste den som e-bok från biblioteket, även om det inte är det första val utav variant av bok jag brukar välja.
Jag gillade dock vad jag läste det var en intressant resa att få följa Maggie och Kate både tidsmässigt och sättet de behandlades av övriga. Att läsa att kvinnor är mindre värda i en tid då jag faktiskt själv växte upp, fast sen har jag lärt mig att den delen av USA på den tiden var det så. Likaså mot den färgade befolkningen och mot HBTQ+ personer.
Det var en spännande utredning på grund av de motsättningarna men även att se hur kloka och klipska faktiskt de kvinnliga poliserna är mot de manliga, men det är säkert skrivet med lite sterotypt tänkesätt.
Jag ser defintivit framemot att läsa mer böcker av Slaughter.
tisdag 18 juni 2019
Veckans topplista - historiska romaner
Johanna skriver att veckans topplista kommer idag vara om hennes favoritkategori hos böcker, nämligen historiska romaner. Jag däremot läser dem inte så ofta och kan knappt komma på några ur huvudet ska kolla in vad jag har läst och recenserat på min blogg.
Nu när jag har tittat igenom mina böcker så hittar jag ju fler än jag behöver ha med på listan, just Miniatyrmakaren som Johanna själv nämner är en som jag skulle kunna rekomendera.
- Först ut är serien De sju systrarna av Lucinda Riley, jag har läst de tre första och väntar på de två följande från biblioteket. Jag gillar blandningen en historia som utspelar sig i nutid och som vävs ihop med den historiska. Här finns mina recensioner av De sju systrarna, Stormsystern och Skuggsystern.
- Kom tänka på De fördärvade av Karin Slaughter är väl också en historisk roman (deckare/thriller) läste den precis och gillade. Utspelar sig i 1970-talets Atlanta med sina rasistiska, kvinnosyn, HBTQ syn som vi inte har idag iallafall inte lika uttalad och stark. Vi får följa ett antal poliser som söker efter en polismördare.
- Mischling av Affinity Konar, skildringar av andra världskriget är något jag gärna läser.
- 1793 av Niklas Natt och Dag, en svensk deckare som utspelar sig 1793.
- Koka björn av Mikael Niemi, ännu en svensk "deckare" som handlar om hur Pastor Laestadius 1852 löser en gåta.
Detta inlägg har nu tagit mig över fem timmar att skriva klart, för jag blev upptagen av annat ett tag, men nu ska jag publicera det till slut.
måndag 17 juni 2019
Läsrapport vecka 24/ 2019
10/6 52 sidor ur De fördärvade av Karin Slaughter
13 sidor ur Korea igår och idag av Gabriel Jansson
11/6 50 sidor ur De fördärvade
12/6 30 sidor ur De fördärvade
64 sidor ur Matilda av Mary Shelley(utläst)
13/6 40 sidor ur De fördärvade (utläst)
122 sidor Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson
14/6 57 sidor ur PS. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han
118 sidor ur Det finns annan frukt än apelsiner(utläst)
15/6 55 sidor ur PS: Jag gillar dig fortfarande
29 sidor ur Nomadplaneten av Emanuel Blume
16/6 65 sidor ur PS: Jag gillar dig fortfarande
45 sidor ur Nomadplaneten
Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 740 sidor
utlästa böcker 3
Sammanlagt i juni
lästa sidor 1603
utlästa böcker 4
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 32461
utlästa böcker 78
13 sidor ur Korea igår och idag av Gabriel Jansson
11/6 50 sidor ur De fördärvade
12/6 30 sidor ur De fördärvade
64 sidor ur Matilda av Mary Shelley(utläst)
13/6 40 sidor ur De fördärvade (utläst)
122 sidor Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson
14/6 57 sidor ur PS. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han
118 sidor ur Det finns annan frukt än apelsiner(utläst)
15/6 55 sidor ur PS: Jag gillar dig fortfarande
29 sidor ur Nomadplaneten av Emanuel Blume
16/6 65 sidor ur PS: Jag gillar dig fortfarande
45 sidor ur Nomadplaneten
Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 740 sidor
utlästa böcker 3
Sammanlagt i juni
lästa sidor 1603
utlästa böcker 4
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 32461
utlästa böcker 78
söndag 16 juni 2019
Min bokresa #44 - bokpoddar
Tänkte att dagens bokresa skulle handla om bokpoddar, där jag har långt fler som jag vill test lyssna på än har lyssnat på, men de jag har testat gillar jag att lyssna på.
Jag lyssnar med appen Player fm på dessa poddar jag nämner i detta inlägg.
Har sen många år tillbaka fastnat för Lundströms bokradio, som jag har lyssnat på av och till, och det är kul att man kan gå tillbaka att lyssna på de avsnitt man är intresserad av. Sen att de har bokcirklar, där det är olika personer som läser tillsammans med henne olika böcker som de diskuterar är ännu roligare om man kan medverka eller har läst böckerna som diskuteras.
Däremot har det funnits ett par andra svenska bokpoddar jag har lyssnat på men jag vet inte om det finns någon på svenska just nu att lyssna på, så det skulle jag gärna ta emot tips från er på. Eller jo en vet jag om men jag har inte lyssnat på den Mellan raderna - en podcast om läsning.
Men som tur är, klarar jag av att lyssna på engelska bokpoddare och några av dem jag lyssnar på är sådana som jag redan har upptäckt på booktube:
#15- biografier/memoarer
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#31- fantasygenrer
#32 - dystopier
#33 - science-fiction genrer
#34 - romance/chick.lit/feel-good
Jag lyssnar med appen Player fm på dessa poddar jag nämner i detta inlägg.
Har sen många år tillbaka fastnat för Lundströms bokradio, som jag har lyssnat på av och till, och det är kul att man kan gå tillbaka att lyssna på de avsnitt man är intresserad av. Sen att de har bokcirklar, där det är olika personer som läser tillsammans med henne olika böcker som de diskuterar är ännu roligare om man kan medverka eller har läst böckerna som diskuteras.
Däremot har det funnits ett par andra svenska bokpoddar jag har lyssnat på men jag vet inte om det finns någon på svenska just nu att lyssna på, så det skulle jag gärna ta emot tips från er på. Eller jo en vet jag om men jag har inte lyssnat på den Mellan raderna - en podcast om läsning.
Men som tur är, klarar jag av att lyssna på engelska bokpoddare och några av dem jag lyssnar på är sådana som jag redan har upptäckt på booktube:
- You´re Never Going To Read This - där en av värdarna är författare, de är även systrar och rekomenderar böcker till varandra även om de oftast läser olika genrer. (denna finns inte på Player fm men på Spotify).
- No Thanks We´re Booked
- Reading Women - diskuterar böcker skrivna av kvinnor
- Books with Jen
- Read or Dead/Book Riot - mest om deckare/thrillers
Sen har jag fastnat för några poddar som de läser böcker ur vissa speciella fandoms och diskuterar böckerna, en del har aldrig läst böckerna innan och andra har läst dem både fram- och baklänges:
- Potterless - diskuterar Harry Potter böckerna, värden själv läser böckerna för första gången
- Unspoiled/Harry Potter
- Harry Potter and the Sacred Text - ett kapitel per bok, ibland avsnitt om en karaktär
- Unspoiled! A Song of Ice And Fire - diskussion kapitel per kapitel eller avsnitt per avsnitt
- Bonnets and Dawn - Bronte systrarna v/s Austen diskussioner -
Några poddar som jag både har lyssnat på (något enstaka avsnitt bara) och inte har lyssnat på men vill testa
- Books in the Frezer - A Horror Fiction podcast
- All the books!/Book Riot
- What Page Are You On?
- What Should I Read Next!
- The Bookshelf/ABC Radio National
- Reading Glasses
- Bookmarked:A YA Book podcast
- Tea & Tattle - mest klassiker tror jag
- Book Riot - The pocast
- Overdue
- Spoil me commissions - en podcast om både böcker och TV-serier
- UNspoilded! Book Club! -
- The Real Weird Sisters/ A Harry Potter podcast
- #WizardTeam: A Harry Potter podcast - diskuterar Harry Potter böckerna kapitel för kapitel
- Tess of the d´Urbevilles by Thomas Hardy/Loyal books
- The Wonderful Wizards of Oz by L. Frank Baum/Loyal books
Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor:
#5 - science fiction
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget#15- biografier/memoarer
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner
#30- fantasy (high, epic, klassisk)#31- fantasygenrer
#32 - dystopier
#33 - science-fiction genrer
#34 - romance/chick.lit/feel-good
#37 - Skräck
#38- jumbo genre recomendation tag
#39- Den lilla sjöjungfrun
#40 -Alice i Underlandet/Spegellandet
#42 - Dilemat att vara en boknörd - tag
#43 - Storytel (prenumerera på ljudböcker/e-böcker)
lördag 15 juni 2019
Pågående läsning #165 plus vad jag sett och hört på
Denna vecka har jag läst rätt mycket, har läst ut flera böcker som jag behöver lämna tillbaka till biblioteket i veckan hoppas även läsa någon mera av biblioteksböckerna. Ingen av böckerna på bliderna är aktuella förutom Jenny Hans bok som jag läser tillsammans med Evelina, så de kommer jag nog inte läsas så mycket i iallafall nu i början av veckan ur.
Så även om det har varit en del denna vecka med skolavslutning och uppvaktning av student, så har jag förutom att läsa hunnit se en del på TV-serier och filmer, jag har sett på ett avsnitt vardera av Störst av allt, Orphan Black och Ounce upon a time, har även sett ett par avsnitt av Good witch en Hallmark TV-serie, plus filmen The Good Witch som hänger ihop med varandra. Sen har jag sett på en del 1980-tals filmer för att en podd jag lyssnar på om Stranger Things har diskuterat dem på grund av Stranger Things seriemakarna har hämtat inspiration från dessa filmer som E. T., Gremlins och Ghostbusters. Jag kommer fortsätta att se flera av dessa filmer.
Sen har jag då lyssnat på poddar i veckan, The Stranger Things Podcast, Stranger Things Talks, The Orphan Black podcast, Clone Club: An orphan black podcast, The ONCE podcast, The Storybrooke Harald, Oncable och The Grimm podcast.