fredag 31 maj 2019

Dagarnas karta (Miss Peregrines besynnerliga barn #4) av Ransom Riggs

Dagarnas karta : fjärde boken om Miss Peregrines besynnerliga barnJacob Portman är, efter att ha besegrat det monstruösa hotet som nästan förstörde den besynnerliga världen, tillbaka i Florida. Och nu är Miss Peregrine, Emma och deras besynnerliga vänner med, och de gör sitt bästa för att smälta in. Men ingenting blir som de tänkt sig. De upptäcker en underjordisk bunker som har tillhört Abe, Jacobs farfar. Ledtrådar till Abes dubbelliv som en av huvudpersonerna bland de besynnerliga kommer fram, hemligheter som länge varit fördolda. Och Jacob förstår alltmer av sitt farliga arv - sanningar som varit med honom länge, långt innan han trädde in i Miss Peregrines tidsloop.

Jacob och hans vänner kastas in i den amerikanska besynnerliga världen, full av regler som ingen av dem förstår, och insatserna är betydligt högre än förut. Nya faror väntar för Miss Peregrines besynnerliga barn. Deras historia illustreras, precis som i de tidigare böckerna, av egendomliga, otäcka vintagefotografier. Den här gången i fyrfärg!

En nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.

Den fristående fortsättningen på Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, Spökstaden och Själarnas bibliotek. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn filmatiserades 2016.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Läst originalserien och har gillat denna serie mycket och kunde inte låta bli att läsa denna, när jag hörde det skulle komma en fortsättning.
Denna som tidigare delar blandar berättelsen med vintagefotografier som gör berättelsen än mer egendomlig och intressant.
Man skulle ju tro när det fanns en trilogi att Riggs bara skriver en fortsättning för att tjäna mer på en redan känd historia, men det känns inte som det är det han gör utan detta är en helt ny fortsättning som inte man hade en aning om innan man börjar läsa och den är väldigt intressant att lära känna, plus alla de nya besynnerliga och normala karaktärerna som vi blir presenterade för.
En verkligt överraskande och trevlig bok som jag nu när jag har läst ut den väntar ivrigt på fortsättningen för jag vill ju veta vad som skahända med Jacob och de andra besynnerliga barnen.

torsdag 30 maj 2019

Hett i hyllan vecka 21 / 2019

Monika skriver så här om inläggsserien Hett i hyllan;

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag vet inte när eller hur jag införskaffa denna bok, bara att den finns bland mina olästa

Skjut apelsinenMikael Niemi på Rabén & Sjögren! Upproriskt, otyglat, rått, rakt, roligt, sorgligt och alldeles lysande! 

Så här skrev Mikael Niemi till Norstedts när han mejlade in sitt manus: "Har arbetat på i vintermörkret, och här har du en version av mitt Sturm und Drang-manus, naturligtvis med självbiografiska inslag. Överspänt, patetiskt, självömkande, grandiost, ett nöje att få regrediera till den tid då livet var på blodigaste allvar." 

Huvudpersonen är 16 år och går på gymnasiet. Han delar in sin klass i skitar och idioter. Skitarna får allt serverat och har föräldrar som kommer se till att det går bra för dem i livet. Idioterna vet att skitarna alltid kommer att vinna, men finner sig i det och vill bara vara till lags. 
Han är fast besluten att inte bli en fjäskande idiot, hellre lägger han sig i en grop med bensin och tuttar på. Han tänker inte leva sitt liv som en hudlös nolla längre. Han går till skolan i en illgrön knälång städrock från 60-talet, han kletar en snorkuse på kinden. Han blir mer hatad än någonsin tidigare och får många ovänner, men även vänner. Som den svarthåriga estettjejen med gröna ögon. Och Pålle, mobbad och med jobbiga hemförhållanden. Pålle har en hemlig bunker och en revolver med hålspetsammunition. I bunkern ska de gömma sig om katastrofen kommer! Men när katastrofen kommer så är det på ett helt annat sätt än de hade kunnat föreställa sig … 

onsdag 29 maj 2019

Gudarna vaknar av Sylvain Neuvel

Gudarna vaknarNyskapande thrillerserie som ­trollbinder läsare över hela världen
Som barn är Rose med om en omskakande upplevelse när marken under henne plötsligt rämnar under en cykeltur. När hon vaknar till sans ligger hon djupt nere i ett hål, omsluten av en gigantisk hand av metall. Som vuxen blir Rose forskare, besatt av att försöka lösa mysteriet med ­handen. När ytterligare metallföremål hittas och robotar invaderar jorden, inser man att mänskligheten står inför ett mardrömslikt scenario. Bara Rose och hennes forskningsteam kan stoppa katastrofen genom att  knäcka gåtan med robotarnas avancerade teknologi. Människan besitter här det kraftfullaste vapnet: kunskap. Men kommer det att räcka? Och kommer de att hinna?
Gudarna vaknar är den andra boken av tre i den hyllade serien Themisfilerna, som inleddes med Sovande jättar och som avslutas med Bara människa hösten 2019.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Efter både hört om denna serie och själv läst första delen måste jag ju bara läsa vidare om vad som händer med Rose och de övriga karaktärerna speciellt när nu andra stora robotar dyker upp både här och där över jorden,
Denna precis som första delen är en bra berättelse, men det som fascinerar mig är sättet den berättas på genom intervjuer, dagboksanteckningar och e-mail etc. Jag flyger fram igenom sidorna och nu längtar jag bara till i höst för att få läsa sista delen och se hur det slutar.

tisdag 28 maj 2019

Veckans topplista - vårens bästa

Veckans topplista denna gång ska innehålla vårens (mars, april, maj) bästa lästa böcker, och här kommer min lista

Jag måste säga det var svårt att begränsa min lista för dessa skulle även ha platsat på den: Dagarnas karta (Ransom Riggs),The Darkest minds (Alexandra Bracken), Scythe (Neal Shusterman), Gudarna vaknar ( Sylvain Neuvel), The Psychology of timetravel (Kate Mascarenhas), Den rätta tiden för en kula i hjärtat (Un-Su Kim), Törnrosor (S+O King) och Falleri, fallera, falleralla (Carrin Gerhardsen) mfl.

måndag 27 maj 2019

Läsrapport vecka 21 / 2019

20/5 226 sidor ur Gudarna vaknar av Sylvain Neuvel (utläst)
        128 sidor ur Färgernas ljud av Jimmy Liao (utläst)
         64 sidor ur Skogens hemligheter av Jimmy Liao (utläst)
21/5 117 sidor ur Dagarnas karta av Ransom Riggs
         128 sidor ur  Stjärnenatt av Jimmy Liao (utläst)
22/5  45 sidor ur Dagarnas karta
        104 sidor ur Harry Potter and the order of phoneix av J K Rowling
23/5  50 sidor ur Harry Potter
         16 sidor ur Är du min bror? av Liu Hsu-King (utläst)
24/5 110 sidor ur Harry Potter
25/5 346 sidor ur Dagarnas karta (utläst)
          55 sidor ur The Poppy war av R F Kuang
26/5  45 sidor ur The Poppy war

Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 1434
utlästa böcker 6

Sammanlagt i maj

lästa sidor 4338
utlästa böcker 15

Sammanlagt  april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15

Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16

Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14

Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 31168
utlästa böcker 70

söndag 26 maj 2019

Min bokresa # 40- Alice i Underlandet/Spegellandet

När jag har funderat under veckan över vad jag skulle skriva om i Bokresan denna vecka, så fastnade jag i tanken på Alice i Underlandet med uppföljaren Alice i Spegellandet efter att sett avsnitt 17 i säsong 1 av Once Upon A Time där det handlar om Den galne hattmakaren (Madhatter). Jag har läst båda klassikerna två gånger, och även om berättelserna inte  får mer än 3or i betyg av 5, så tycker jag om att läsa böcker som återberättar historien i sina egna tappningar. Gillar även när det i flera olika böcker hänvisas eller man kan se inspiriation i från den klassiska berättelsen. De som bara hänvisas är svårare för mig nu att komma ihåg vilka de är, men jag listar några återberättelser jag har läst de senaste två åren nedan.
Jag vill även nämna några som jag har hittat som jag skulle vilja läsa:

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner
#30- fantasy (high, epic, klassisk)
#31- fantasygenrer
#32 - dystopier
#33 - science-fiction genrer
#34 - romance/chick.lit/feel-good
#35 - häxor/trollkarlar
#36 - seriealbum/grafiska romaner
#37 - Skräck
#38- jumbo genre recomendation tag
#39- Den lilla sjöjungfrun

lördag 25 maj 2019

Pågående läsning #162 puls vad jag sett och hört på

Norden under andra världskriget och boken om Madeleine blir ju aldrig lästa ur, har andra intressantare böcker att läsa eller så är det bibilioteksböcker som snart ska lämnas åter till biblioteket som går före.

I veckan har jag även sett på lite TV-serier förutom sett på booktube. Har sett på de två sista avsnitten av The Chilling Adventures of Sabrina, 4 avsnitt av Ounce Upon A Time och ett avsnitt av Star Trek the original series samtidigt som jag lyssnade på en podd som talde om avsnittet.

Podden jag lyssnade på samtidigt som jag såg på Star Trek var The Tricoder Transmissions. Förutom den podden har jag lyssnat på The chilling podcast of Sabrina, The binging  Adventurse of Sabrina, The OUNCE podcast, The Storybrooke Herald- A Ounce upon a time podcast, Mordpodden, sen har jag lyssnat på flera poddar om Harry Potter and the Order of Phoneix som jag läser just nu: Potterles, Unspoiled! Harry Potter och Harry Potter and the sacred text.

fredag 24 maj 2019

The Darkest minds (#1) av Alexandra Bracken.

The Darkest Minds When Ruby woke up on her tenth birthday, something about her had changed. Something alarming enough to make her parents lock her in the garage and call the police. Something that got her sent to Thurmond, a brutal government "rehabilitation camp." She might have survived the mysterious disease that killed most of America's children, but she and the others emerged with something far worse: frightening abilities they cannot control.
Now sixteen, Ruby is one of the dangerous ones.
But when the truth about Ruby's abilities-the truth she's hidden from everyone, even the camp authorities-comes out, Ruby barely escapes Thurmond with her life. On the run, she joins a group of kids who escaped their own camp: Zu, a young girl haunted by her past; Chubs, a standoffish brainiac; and Liam, their fearless leader, who is falling hard for Ruby. But no matter how much she aches for him, Ruby can't risk getting close. Not after what happened to her parents.
While they journey to find the one safe haven left for kids like them-East River-they must evade their determined pursuers, including an organization that will stop at nothing to use Ruby in their fight against the government. But as they get closer to grasping the things they've dreamed of, Ruby will be faced with a terrible choice, one that may mean giving up her only chance at a life worth living.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Adlibris.
Denna bok-serie hade jag inte hört talas om förrän jag hörde för något år sen att den skulle bli film, då tyckte jag det lät som en intressant bok att läsa innan jag såg filmen.
Det blev så att jag läste den tillsammans med Evelina. Det är en dystopi med ungdomar som får krafter, och den är riktigt bra, lite mörkare än vad man är van vid unga vuxna (YA). Det är många musik och även bok referenser i den och det känns också lite spännande att läsa om.
Nu ser jag defintitivt framemot att se filmen och läsa fortsättningen av serien.

torsdag 23 maj 2019

Hett i hyllan vecka 21 / 2019

Så här skriver Monika om inläggsserien Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna författares hela alfabetsserie hade jag tänkt att läsa och då när det var utförsäljning av biblioteksböcker och denna fanns med, kunde jag inte låta bli att köpa den och det är nog ca 15 år sen nu, men den har inte blivit läst. Undrar om jag ska göra mig av med boken istället för att läsa, men det låter intressant ändå......

Sue Grafton

1940-2017
Den amerikanska deckarförfattaren Sue Grafton dog den 28 december 2017. Hon är mest känd för sin hårdkokta deckarserie om den kvinnliga privatdetektivenFotografi på Sue Grafton Kinsey Millhone.
Serien brukar kallas alfabetsserien då Sue Grafton hade tänkt skriva en bok för varje bokstav i alfabetet (A som i alibiB som i brand och så vidare). Tyvärr hann hon inte skriva den sista boken i serien. Det var tänkt att den skulle ha fått titeln Z is for zero
Alla titlar i serien har inte blivit översatta till svenska utan vissa finns bara på engelska.
Omslagsbild:A" som i alibiDen kvinnliga privatdetektiven Millhone får i uppdrag att undersöka ett åtta år gammalt mord på en skilsmässoadvokat, ryktbar både i jobbet och för sina fruntimmersaffärer. Andra frun, som beställt uppdraget, har dömts för mordet och suttit av fängelsetiden. Undersökningen för nu Millhone runt i Kalifornien. På vägen blir hon förälskad i en fd kompanjon till den döde...
 En "hårdkokt" deckare. Den före detta polisen och numera privatdetektiven Kinsey Millhone bor i den fiktiva staden Santa Teresa i Kalifornien. Hon är singel, mycket engagerad i sitt jobb och anlitas en dag av den unga kvinnan Nikki Fife som suttit i fängelse för mordet på hennes make. Nu hyr hon in Kinsey för att hon ska ta reda på vad som egentligen hände när den beryktade skilsmässoadvokaten Laurence Fife hittades död efter att någon bytt ut innehållet i hans allergikapslar mot gift…

onsdag 22 maj 2019

Dimman av Stephen King

Dimman (pocket)Vädret har varit underligt i flera veckor, och David Drayton tycker först inte att det är något konstigt med dimman som väller in över sjön efter en våldsam sommarstorm. Men ett instinktivt obehag säger honom snart att det som närmar sig inte är någon vanlig dimma.

Tillsammans med sin son och en granne åker David in till stormarknaden, och under tiden omsluts staden av dimman. En rad skrämmande händelser inträffar kort därpå, och stadens invånare inser med stigande fasa att det rör sig okända och dödliga varelser i det ogenomträngligt vita.

David och hans son blir tillsammans med andra invånare som åkt för att handla fast på stormarknaden, och snart bildas olika grupper bland dem. De som vägrar tro på vad som händer, de som helt enkelt kopplar bort hjärnan inför skräcken de bevittnar och domedagsprofeterna, som anser att ett blodsoffer är det enda som kan häva förbannelsen. David tillhör gruppen som instinktivt känner att det enda de kan göra är att försöka fly. Men hur flyr man utan att se, och utan att veta vad för slags fiender som blixtsnabbt rör sig i dimman ...
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Bokus.

När jag för några månader tänkte jag skulle läsa lite Stephen King böcker framkom att biblioteket hade denna bok, då lånade jag den och just nu har jag läst den.
Det hemska med den här är inte dimman och vad som döljer sig i den utan mera människorna hur de reagerar och gör för att förstå och för att hitta en räddning ur situationen. Många gör felval och man förstår inte hur de tänker, den mänskliga naturen kan verkligen vara hemsk ibland.
Sen är detta en kort liten berättelse, och det gillar jag för de Kingromaner som är längre tycker jag blir jobbigare och sämre än de korta, och boken har egentligen inget slut.


tisdag 21 maj 2019

Bilderböcker av Jimmy Liao (Världen runt - Taiwan)


När jag och Evelina skulle hitta något att läsa av en författare från Taiwan hittade vi bara bilderböcker på våra bibliotek utav Jimmy Liao, som är både författare och illustratör. Sen kan jag inte säga mera om att jag riktigt njuter av att läsa hans böcker, även som vuxen. Eller kanske som vuxen för jag förstår storheten bakom de magiska berättelserna han förmedlar. Det är de utsatta barnens berättelser som berättas. Jag läste följande böcker (Evelina kunde inte hitta Skogens hemligheter). Jag ger alla tre böckerna betyget 5/5.

Bilderna på Jimmy Liao och bokomslag och beskrivningar om böckerna och Jimmy Liao är hämtade från Mirandoboks hemsida.

Jimmy Liao är en mångfaldigt prisbelönad bilderboksberättare från Taiwan. Han har skapat ett femtiotal bilderböcker och är numera närmast kultförklarad i sitt hemland.

En blind flicka beger sig ut på en ensam vandring i en stor stad. Hon söker sig trevande nerför trapporna till närmsta tunnelbanestation. Och därifrån börjar hon planlöst åka genom det underjordiska systemet av tunnlar. Hon stiger av där hon får lust och fortsätter gång på gång i nya riktningar. Genom minnen och olika sinnesintryck på vägen, skapar hon egensinniga, inre bilder av världen.



Skogens_hemligheter_cover_lowresEn liten flicka slumrar till en helt vanlig vardagseftermiddag. De vita gardinerna fladdrar lätt i vinden och ett milt ljus från det öppna fönstret vilar över den sovande flickan. Men plötsligt hör hon att någon visslar på henne därute! Och strax därpå kikar en jättestor, lurvig kanin in genom fönstret …
Så inleds Jimmy Liaos drömska, Alice i Underlandet-liknande äventyr. Tillsammans med den lurviga kaninen träder flickan in i en stor skog fylld av hemligheter och i den leker de ända fram till skymningen.
Skogens hemligheter utkom för första gången 1998 och innebar Liaos stora genombrott som bilderboksberättare. Sedan dess har han givit ut ca 50 titlar och är numera närmast kultförklarad i sitt hemland Taiwan. Boken har översatts till ett flertal språk och sålts i stora upplagor. Skogens hemligheter är översatt till svenska av Anna Gustafsson Chen



Stjarnenatt_cover_lowresHennes föräldrar är så upptagna med sitt och i skolan kan vad som helst hända … Flickan längtar efter sin farfar. Men han är mycket sjuk och kommer snart att dö. Mitt i julaftonsnatten ringer telefonen och alla vaknar. »Om det ändå bara var en mardröm, som gick att vakna upp ur«, tänker flickan. Samma natt börjar snön falla. Flickan ser ut genom fönstret och upptäcker plötsligt en pojke därute, mitt på grannens tak. Han ser så glad ut, småsjunger och tittar upp mot natthimlen och det mjuka snöfallet.
Några dagar senare börjar pojken från taket i flickans klass. Hon känner genast igenom honom, men i skolan är han alldeles tyst. Han pratar inte med någon och ganska snart börjar de andra barnen att reta honom. Flickan ser vad som händer och till sist får hon nog – all hennes ilska väller fram! Hon förvandlas bokstavligen till ett stort, rött monster och tar pojken i försvar.
Efteråt är flickan och pojken oskiljaktiga och de bestämmer sig för att rymma. När de en sen kväll lyckas smita upp på taket till ett förbiilande tåg, blir det början på en magisk färd genom ett stjärngnistrande nattlandskap. De kommer till sist fram till det hus högt uppe i bergen, där flickans farfar tidigare bodde.
Stjärnenatt är skapad av Jimmy Liao, en flerfaldigt prisbelönt bilderboksberättare från Taiwan. Det är en berättelse om sorg och tystnad, modiga val och kärlek. Boken har översatts till ett flertal språk och sålts i stora upplagor. Det finns även en uppmärksammad film baserad på boken.











Övriga böcker från Världen runt

Veckans topplista - Skottland

I veckans topplista är det Skottland som gäller, och som vanligt kommer jag nästan inte på något utav mig själv och efter att ha läst Johannas egna topplista, kände jag att jag måste ju ha med de som jag har läst som hon tar upp. Men då saknas några platser och då får det till att googla skottska författare.
Som det blev så blev också min lista endast deckarförfattare på det sättet.

  1. Denise Minna
  2. Val McDermid
  3. Alexander McCall Smith
  4. Ann Cleeves 
  5. Peter May (har bara läst Svarthuset och känner jag behöver läsa fler av hans deckare)


Fast kom fram till två bubblare som jag endast har läst en bok av vardera, men jag tänker läsa flera av deras verk.
  • Jenny Colgan
  • Diana Gabaldon

måndag 20 maj 2019

Nattens skogar av Djuna Barnes


Bildresultat för nattens skogar



Bildresultat för nattens skogarDjuna Barnes Nattens skogar, ett av den litterära modernismens mest ikoniska verk, dokumenterar amerikaner, irländare, österrikare, judar alla i någon form av exil i det dekadenta tjugotalets Paris, Berlin och Wien. Ingen glömmer romanens huvudpersoner efter att ha mött dem: Robin Vote, Nora Flood, Jenny Petherbridge, Matthew O Connor. Men framför allt är det Djuna Barnes rika, stämningsmättade språk, med dess djuplodande insikter i besatthetens natur, som gör Nattens skogar [Nightwood, 1936] till ett enastående prosaverk. En av den engelskspråkiga 1900-talslitteraturens stora klassiker.
DJUNA BARNES [1892-1982] var en amerikansk författare, poet, dramatiker, journalist och konstnär. Hon tillhörde den legendariska amerikanska författar- och konstnärskolonin i Paris på 1920- och 1930-talen. I dag räknas hon till den engelskspråkiga modernismens stora namn, tillsammans med James Joyce, Virginia Woolf, T. S. Eliot och Gertrude Stein.
Bokomslag (det svart/vita) och beskrivning hämtad från Adlibris.
Det andra bokomslaget ser ut som på den bok jag läste.
Nja vet faktiskt inte om jag kan ge en rättvis recension av denna bok, skumläste den mera bara för att jag behövde lämna tillbaka den till biblioteket. Kommer knappt ihåg vad jag läste, sen är ju boken mera berättad som små ankedoter om karkatärerna i den än en sammanhängade berättelse. Varför det är så framkommer i efterordet för där berättas att Barnes fick skriva om och skriva om sitt manus och minska ner rejält på sidantalet innan hennes verk till slut blev utgivet. Det finns även HBTQ+ tema i boken.

Denna bok inågår i Kaosutmaningen som #14 - en bok med färre än 150 sidor.

Läsrapport vecka 20 7 2019

13/5 61 sidor ur The Darkest minds av Alexandra Bracken
        45 sidor ur Nattens skogar av Djuna Barnes (utläst)
       206 sidor ur Dimman av Stephen King (utläst)
14/5 62 sidor ur The Darkest minds
        46 sidor ur Norden under andra världskriget red Anders Frankson
15/5 72 sidor ur Norden under andra världskriget
16/5 65 sidor ur The Darkest minds (utläst)
17/5 21 sidor ur Gudarna vaknar av Sylvain Neuvel
18/5 153 sidor ur Gudarna vaknar
19/5 0 sidor lästa

Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 731
utlästa böcker 3

Sammanlagt i maj

lästa sidor 2904
utlästa böcker 9

Sammanlagt  april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15

Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16

Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14

Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 26830
utlästa böcker 64

söndag 19 maj 2019

Min bokresa # 39 -Den lilla sjöjungfrun

Har i år kommit på att jag fascineras speciellt av sjöjungfruar, havsfolk, najader och sirener (finns det även flera namn på dem...?) Speciellt då i filmer eller TV-serier, har inte läst så mycket böcker (Havsfolks böckerna av Viveka Sten & Camilla Sten) med dessa i. Men har hört talas om flera som jag är intresserad av:

Har väl inte läst Den lilla sjöjungfrun av H C Andersen men jag har sett Disney filmen(plus sett det avsnittet av Sagoberättaren) men jag gillar mera serien med flera avsnitt Disney gjorde.



Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner
#30- fantasy (high, epic, klassisk)
#31- fantasygenrer
#32 - dystopier
#33 - science-fiction genrer
#34 - romance/chick.lit/feel-good
#35 - häxor/trollkarlar
#36 - seriealbum/grafiska romaner
#37 - Skräck
#38- jumbo genre recomendation tag

lördag 18 maj 2019

Pågående läsning #161 plus vad jag sett och hört på under veckan

Har läst en del i veckan men det har gått lite trögare denna vecka och det beror på att jag inte mår så bra just nu.
Pga det är det nästan samma böcker kvar i den här pågående läsningshögen jag har.

Däremot har jag orkat att se på Booktube videor, och några TV-serie avsnitt som ssäsongavslutningen av Riverdale, ett avsnitt vardera av The Chilling adventures of Sabrina 0ch Grimm. Har även börjat se på Dicte (4 avsnitt).

Har även lyssnat på en del poddar som Unspoiled! Harry Potter, Binge Mode (om Harry Potter), The Binging of Sabrina, The Chilling podcast of Sabrina, Riverdale after dark, Swiming in Sweetwater (om Riverdale) och Riverdale register.

fredag 17 maj 2019

Helgfrågan vecka 20 / 2019

Idag fundera Mia i Helgfrågan över: Vad saknar du i böcker?
Hon frågar så för att hon tycker ibland att det är lätt av att glömma av vissa karaktärer i böckerna hon läser och skulle vilja ha en sida där de beskriver karaktärerna. Det kan jag hålla med om att ibland finns det så många karaktärer och att man ibland blandar ihop dem. Det och kartor hjälper en att hålla koll på vad som utspelar sig i boken. 
Jag skulle gärna vilja se, att när man läser en serie av böcker och det går en tid emellan man läser delarna, att det fanns en sammanatting vad som hänt tidigare i serien. Ibland skriver ju författarna det i handlingen men oftast tar det ett tag innan man minns och kommer in i den nya boken och att det skulle ha underlättat med en sammanfattning vad som hänt.

Så det är det jag saknar sammanfattning av tidigare delar om man läser en serie, i andra hand persongalleri och i trejde hand kanske karta/or om handlingen utspelar sig på många platser och man vill veta var.

Sen har hon även en bonusfråga idag:
Bonusfråga: Vad gör du för att motstå suget, när du ser en sådan annons?
Kan förstå att det kan kännas lockande när man ser dessa erbjudande. Men nu är det ju så att jag lånar en massa böcker från biblioteket och har inte ekonomin eller platsen att förvara alla böcker, så jag kan motstå. Däremot om det finns någon bok jag blir mycket intresserad av så kollar jag upp om jag kan låna den och läsa.


torsdag 16 maj 2019

Låt mig vara av Clare Macintosh

LÃ¥t mig varaPolisen menar att det var självmord. 
Anna tror att det var mord. 
Ingen av dem har rätt.  
För ett år sedan tog Caroline Johnson sitt liv, som ett tragiskt eko av sin makes tidigare självmord.
Nu är Carolines dotter Anna nybliven mamma. Anna saknar sina föräldrar, och särskilt sin mamma mer än någonsin, och börjar leta efter information om de två dödsfallen. Ju mer hon gräver i det hela, desto mer tveksam blir hon till det hon hittar. Frågan är om föräldrarna verkligen begick självmord. Efter hand blir Anna övertygad om att det är något helt annat som har hänt, och misstanken om att föräldrarna blivit mördade växer sig allt starkare. Men när Anna på allvar lyfter på locket till det förgångna utsätter hon sig själv och sin familj för en fara hon aldrig någonsin kunnat föreställa sig.  
Om du tror att du listat ut vad det är som egentligen sker bakom kulisserna i Låt mig vara då har du med största sannolikhet fel, för är det någon som kan dra undan mattan för även den mest luttrade thrillerläsare så är det Clare Mackintosh.
Låt mig vara är Clare Mackintoshs tredje och senaste psykologiska thriller. Debuten Jag lät dig gå blev en enorm försäljningssuccé och uppföljaren Jag ser dig toppade Sunday Times bästsäljarlista. Mackintosh är en mästare på krypande psykologisk spänning och överraskande vändningar.  
CLARE MACKINTOSH arbetade i drygt tio år som polis. Numera är hon författare på heltid.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris
Macintosh har blivit en författare jag strongt gillar, hon får till psykologiskt och tvistade thriller som jag bara älskar att läsa, detta är den tredje jag läser och alla har överraskar mig.
Om man gillar opålitliga berättare är denna en bok att läsa, sen kan jag säga att jag även gillar att läsa den pensionerade krimminalkomissarien och hans fru delar.


Hett i hyllan vecka 20 / 2019

Monika skriver så här om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna bok köpte jag i en biblioteksutförsäljning, och tänkte läsa när jag hade läst de tre första delarna i denna serie. Köpte den för ca tio år sen och har läst Leons två första deckare men sen tog intresset slut, inte för att de var dåliga, mera för jag tror de har några år på nacken och känns lite omorderna, men det säger inte att jag inte någon gång kommer att läsa denna bok.

HögvattenOperamusiken dånar ut i högtalarna. Den firade operastjärnan Flavia Petrelli står glatt sjungande ute i köket och lagar mat medan hennes älskade, den amerikanske arkeologen Brett Lynch, vilar i andra änden av våningen. Plötsligt ringer det på dörren och när Brett öppnar attackeras hon av två främmande män som misshandlar henne brutalt. Kriminalkommissarie Brunetti får av en händelse höra om misshandeln och söker upp Brett på sjukhuset. Sin vana trogen blir han indragen i en komplicerad utredning som inbegriper internationell konsthandel, stora pengar och mäktiga män utan skrupler. Vinterstormarna härjar i Venedig och dramatiken stegras i takt med högvattnet Donna Leon bor i Venedig sedan tjugo år tillbaka och har blivit världsberömd för sina böcker om kommissarie Brunetti. I Månpocket finns två av dem: Död i främmande land och Klädd för döden.